Årets gang i haven


April
Intet er så skønt, som at sætte tænderne i sprøde, hjemmedyrkede grøntsager, og intet er så dejligt, som at nyde haven med de blomster og planter, man selv har valgt. I april kan man så rigtig mange forskellige frø, og forårets blomsterløg kan lægges i jorden nu.

Afstressende havearbejde
Der er mange ting, man kan komme i gang med nu, men man skal blot huske, at det er skal være en fornøjelse og ikke en sur pligt. Derfor bør man ikke igangsætte flere projekter, end man kan magte uden at blive stresset. Din have skal været et sted, hvor du stresser af og får nye kræfter sommeren igennem.

Ukrudt
Begynd tidligt med at grave ukrudt op, inden det vokser til. Brændenælde, kvikgræs og skvalderkål graves bedst op med en greb, og man skal huske at få alle rødderne med op.

Køkkenhaven
Man bør vente til midt eller sidst i april med såning direkte i køkkenhaven, og til man er sikker på, at faren for nattefrost er ovre. Men indendøre kan man jo sagtens starte sin salat, tomat, peber og flere forskellige blomstersorter. Kartoflerne kan sættes til forspiring, så de bliver klar til at komme i jorden. Kan man ikke vente, kan man dække jorden i køkkenhaven med plastfolie eller fiberdug, som holder på varmen. Sidst i april, hvis frosten er borte, kan man bl.a. så persille, ærter, gulerødder, radiser, salat, dild, porrer, rødkål, hvidkål, spidskål, rosen- og grønkål.

Majs
Hvis man vil have store, flotte majs, skal man sætte dem til forkultivering indendørs i slutningen af april/starten af maj. De spirer bedst ved 25 grader, og efter fremspiring (ca. 4 dage) kan man sætte dem i drivhuset, hvor man dog skal dække dem til, hvis der stadig er risiko for nattefrost. Sætter man dem til spiring direkte i drivhuset, vil spiringstiden være længere. Plant dem ud i jorden i slutningen af maj, når de har udviklet 3. blad.

Gødning
Man skal gøde sin køkkenhave nu der, hvor man vil lægge kartofler og løg. De arealer, hvor man vil så direkte i jorden gødes først efter, at planterne er kommet godt i vækst, da for megen gødning kan svide de spæde planter. Den bedste gødning, man kan anvende til sin køkkenhave, er den organiske gødning GardenLine grøntsagsgødning.

Blomsterløg
Når frosten er væk kan man lægge alle de spændende blomsterløg i jorden, som giver blomstring sommeren igennem. De fleste af disse blomsterløg er ikke vinterhårdføre, og man gør sig selv en tjeneste, ved at lægge dem i løgbakker, som gør det meget nemmere at tage dem op igen til efteråret, inden frosten igen sætter ind. Læg løg som dahlia, begonia, freesia, gladiolus, lilje, iris m.m.

Spiseløg
Der findes mange forskellige sorter af spiseløg - der findes f.eks. rødløg, skalotteløg, salatløg og hvidløg. Løg sættes så spidsen af løget er lige i jordniveau. Det er en fordel at vande rækkerne med løg efter sætning eller måske lægge løgene i vand et par timer før, man sætter dem i jorden. Det fremmer spiringen.

Prikling
Hvis man har sået i minidrivhus eller tørvepotter, skal der prikles, når planterne har udviklet så megen rod, at de kan flyttes. De bør samtidig prikles ud inden, de bliver så store, at de tager skade af at stå for tæt i tørvepotten. Det bedste tidspunkt er omkring der, hvor det første hold blade er udviklet.

Beskæring af roser
Så snart faren for nattefrost er helt ovre, kan man beskære sine roser - men ikke før! Det er dog ikke alle roser, der skal beskæres. Vildroser og diverse buskroser, skal kun have døde grene fjernet og udtyndes efter behov. Ved almindelige haveroser, fjerner man først alle de døde og svage grene inden beskæring. Jo hårdere man beskærer sine roser, jo færre og større blomster og senere blomstring, får man. Klip over en udadvendt knop - det giver en mere åben busk. Eller klip et lille stykke over et skud, der vokser i den retning, du ønsker grenen skal vokse.

Græsplænen
I slutningen af april er det ved at være tid til den første plæneklipning. Check din plæneklipper, kan den starte, er knivene skarpe og korrekt indstillede osv.
Fugle i haven
Efter en mørk og kold vinter er det dejligt at kunne komme ud i haven igen – og ikke mindst vågne op til fuglesang om morgenen, som især i maj er overvældende. Netop om foråret kulminerer livet i fugleverdenen, og yngletiden er i gang. Territorier fastlægges, hannerne kæmper om hunnerne, og redemateriale indsamles.